Back to Top
 
 
 
Documenten

Het onderdeel 'documenten'vormt het hart van het archief van het Huis te Breckelenkamp. Deze stukken, voornamelijk oude brieven, geven inzicht in de ontwikkelingen rond het Huis te Breckelenkamp sinds het begin van de 17e eeuw.

Subcategorieën

De periode tot 1650 (4)

Stukken uit de periode tot 1650.

Toon items...

Uit de correspondentie van Arnold Waeijer 1649-1660 (10)

De Zwolse priester Arnold Waeijer (1602-1692), bekend om zijn dagboek over de vervolging van de katholieken in Zwolle en omstreken in de zeventiende eeuw, was huisvriend en vertrouwensman van Everhard Bentinck van Breckelenkamp en zijn zoon Gerard Adolph. Gedurende een periode van meer dan twaalf jaar voerde Waeijer correspondentie met de Bentincks en met Adriaen van Camont, de schoonvader van Gerard Adolph. De brieven geven een zeldzaam inzicht in de zorgen en drijfveren van de Bentincks, hun lief en leed en hun dagelijkse beslommeringen.

Toon items...

Gerard Adolph Bentinck van 1660 tot de tweede Münsterse oorlog (2)

Gerard Adolph Bentinck (1616-1678) was de meest spraakmakende Heer van Breckelenkamp. In de  Dertigjarige Oorlog vocht hij in Duitsland voor zijn geloofsovertuiging. Toen hij zijn vader Everhard opvolgde, was het Huis te Breckelenkamp verwikkeld in een slepend conflict met Twickel over de heerschappij in het gebied. De slimme politiek van Twickel zette de boeren tegen hem op en hij moest zich voortdurend verdedigen.

Toon items...

Gerard Adolph Bentinck in de tweede Münsterse oorlog (2)

Gerard Adolph Bentinck tot Breckelenkamp speelde een belangrijke rol in dienst van de bisschop van Münster tijdens de twee oorlogen van het bisdom tegen de Staten. Hij was lid van de Geheime Raad van de bisschop. In de tweede Münsterse oorlog bewerkstelligde hij de overgave van Zwolle en hij werd benoemd tot stadhouder van Overijssel.

Toon items...

Over de Breckelenkampse goederen in de achttiende eeuw (1) (2)

Nadat de bisschop van Münster de oorlog had verloren kwam de familie Bentinck van Breckelenkamp in slechte omstandigheden te verkeren het Huis ging bijna verloren. Door een gunstig huwelijk van Riquin Ignatius Bentinck, kleinzoon van Gerard Adolph, kon het tij worden gekeerd. Hoewel Twickel nog claimde het Huis in eigendom te hebben gekregen, betrof dat alleen het renterecht. Riquin Ignatius kon de schuld aan Twickel in 1731 aflossen en het Huis weer betrekken.

Toon items...

Over de Breckelenkampse goederen in de achttiende eeuw (2) (6)

Johann Caspar Joseph de Raet , schoonzoon van Riquin Ignatius Bentinck, vocht zijn hele leven de verdeling van de erfenis van Riquin Ignatius aan, hoewel de erfenis al lang voor zijn huwelijk met de tweede dochter van Riquin Ignatius zonder problemen was afgewikkeld.

Toon items...

De familie Zegers (6)

De familie Zegers bewoonde het Huis in de negentiende eeuw. Johan Zegers, burgemeester van Lage, was heer van Breckelenkamp van 1812 tot 1863. Hij had een gespannen relatie met Willem van Heeckeren van Twickel. Na zijn overlijden voerden zijn vrouw en zijn dochter Heloise correspondentie met Twickel, voornamelijk over bezittingen van de familie Zegers te Lage.

Toon items...
Pagina 1 van 3